gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Zupa krem z dyni


Był sos dyniowy, jest i zupa inspirowana sosem.

Nie odpowiadają mi słodkie zupy dyniowe z imbirem czy gałką muszkatołową. Wiadomo, zupa dyniowa zawsze będzie trochę słodka, ponieważ słodka jest dynia. Jednak starałam się zminimalizować tę słodycz. Myślę, że fajnie wyszło, udało się. Podawałam tę zupę w dwóch wersjach, z grzankami i cheddarem oraz z grillowanym serem halloumi.


Składniki kremu:


1 l bulionu drobiowego

1 łyżka oliwy z oliwek

24 g masła

163 g cebuli

2 ząbki czosnku

924 g dyni obranej ze skórki

1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka oregano


Cebulę, czosnek i przyprawy podsmażam na maśle z oliwą. Dodaję pokrojoną drobno dynię, chwilę podduszam i dolewam bulion. Gotuję, aż zacznie się dynia rozpadać. Miksuję. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podałam z grzanką z bułki pszennej ok. 74 g oraz z serem cheddar 46 g (2 plasterki sera bodajże).


Całość: 540 kcal

Sam krem w ilości 440 g - 145 kcal


Wartości dla całego dania ze zdjęcia:


Białko: 22,4 g

Tłuszcze: 25,1 g

Węglowodany: 61,5 g

5 wyświetlenia