gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Zupa fasolowa z kurczakiem



Zupa fasolowa ugotowana tradycyjnie, jednak bez zabielania, bez zasmażki. Pierś z kurczaka udusiłam w minimalnej ilości wody z przyprawą curry (żółtą).


Składniki:


porcja rosołowa

3,5 l wody

648 g ziemniaków

500 g fasoli Jaś

244 g marchwi

84 g pietruszki

148 g selera Z 3.5 l wody ugotowałam rosół z ulubionymi przyprawami (u mnie: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, kurkuma, curry). Wyjęłam z garnka mięso i warzywa. Do gotowego rosołu dodałam fasolę, która moczyła się przez noc w wodzie. Gdy była miękka, dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. I garść majeranku oraz sól - według własnego smaku. Po zdjęciu z ognia dodałam ostudzoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę.

W międzyczasie gotowałam pierś z kurczaka, osobno w garnuszku. Wcześniej przyprawiłam ją przyprawą curry. Pokroiłam na kawałki i dodałam na talerz.

Na porcję zupy liczyłam:


73 g piersi z kurczaka

501 g zupy fasolowej


Całość: 374 kcal


Białko: 26,3 g

Tłuszcze: 11,9 g

Węglowodany: 36,4 g


2 wyświetlenia