gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Sos dyniowy


Dynia to taki temat, którego sama jeszcze nie opanowałam. Szczerze przyznam, że nie jadam dyni. Kiedyś, dawno temu robiłam pierwsze podejście do zupy-kremu. Był smaczny, jak na jeden raz w filiżance. Więcej nie dałam rady zjeść. Czasami są takie potrawy, które są dobre, kiedy jemy ich odrobinę raz na długi czas. I ta zupa właśnie taka była.

Postanowiłam dać dyni jeszcze jedną szansę. Skorzystałam z przepisu Joanny z Kwestii Smaku, jeśli chodzi o nowe smaki, do jej przepisów mam największe zaufanie. I tak, zrobiłam kurczaka w sosie z dyni z soczewicą. Okazało się bezbłędne!

Tutaj macie link do tego przepisu: Filety drobiowe z soczewicą i dynią.


Od siebie dodam tylko wartości odżywcze, ponieważ trzymałam się ściśle przepisu Joanny. Jeszcze raz serdecznie polecam Waszej uwadze ten przepis.

Nie kopiuję go do siebie, ponieważ nie jest mój autorski. Szanuję własność innych autorów. Uważam, że dużo uczciwiej jest podlinkować oryginał, niż bezczelnie kopiować.


Około 100 g samego sosu (bez kurczaka) ma ok. 93 kcal. Osobno policzyłam sobie kurczaka i ryż. I tak: dla porcji

100 g filetu z kurczaka (liczonego przed obróbką)

200 g ugotowanego ryżu

133 g sosu dyniowego


Mamy: 463 kcal


Białko: 30 g

Tłuszcze: 9,9 g Węglowodany: 65,5 g

5 wyświetlenia