gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Ser burrata na sałatce, z grzankami


Nadal tkwię w zachwycie nad tym serem. Pokochałam go całą sobą, a i wiem, że nie tylko ja, bo dostaję już sygnały od Was, że też za nim przepadliście. To świetnie! A ci z Was, z którzy jeszcze nie próbowali, może dadzą się namówić na tą propozycję: sałatka z pomidorów i ogórków kiszonych z odrobiną dymki, do tego ser i grzanki! Jedna z Czytelniczek, Wiola, słusznie zaproponowała, aby wspomnieć o tym, by ser przed podaniem wyjąć z lodówki. Około 30 min wcześniej, można też więcej. Ser wtedy staje się dużo bardziej kremowy i śmietankowy w smaku!


Składniki:


60 g bułki pszennej (1 sztuka)

200 g sera Burrata (1 opakowanie)

221 g pomidora (1 duża sztuka)

116 g ogórka kiszonego (2-3 średnie sztuki)

12 g dymki (2 łyżki)


Bułkę posmarowałam delikatnie margaryną Delmą, tak naprawdę cieniuteńko. Zapiekłam w grillu kontaktowym :) Całość: 743 kcal


Białko: 29,3 g

Tłuszcze: 48 g Węglowodany: 50, 1 g


Wystarczy zrezygnować z bułki, aby śniadanie było w typie śniadania białkowo-tłuszczowego.

6 wyświetlenia