gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Schab w jajku i mące z kapustą



Składniki:


115 g kapusty czerwonej

90 g jabłka twardego

278 g ziemniaków ugotowanych

120 g wieprzowiny bez kości (kotlet schabowy chudy)

12 g smalcu

20 g oleju


Kapustę szatkujemy, lekko solimy, zgniatamy rękami i odstawiamy by puściła sok. Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty mniej więcej na godzinę przed podaniem. Można też dodać kapkę soku z cytryny lub octu dla smaku.


Kapustę kiszoną wcześniej gotowałam z pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodałam trochę smalcu ze skwarkami i podsmażałam. Na moim talerzu dodałam około 1 pełnej łyżki tej kapusty. Ze względu na niewielką ilość kalorii nie liczyłam samej kapusty, umownie przyjęłam, że zawiera się w niej około 12 g smalcu (lepiej zawsze policzyć ciut więcej niż za mało). Pod koniec gotowania, kiedy widziałam, że kapusta jest dość rzadka, dodałam dosłownie odrobiny mąki pszennej, która nadała całości fajnej kremowości.


Dlaczego zdecydowałam się na dodatek takiej kapusty do obiadu? To proste, ponieważ jest ona pyszna. Odmawianie sobie powoduje, że ma się jeszcze większą ochotę zjeść coś zakazanego, gdy patrzy się jak inni jedzą. Na moim talerzu tak skomponowałam obiad, że najadłam się tym, czym powinnam, a podsmażona kapusta była elementem rozpieszczającym.


Kotlety tradycyjnie rozbiłam, przyprawiłam solą i pieprzem, oprószyłam mąką, następnie zanurzyłam w jajku i znów w mące. Usmażyłam je na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Całość: 720 kcal


Białko: 35 g

Tłuszcze: 37,8 g Węglowodany: 63,9 g

6 wyświetlenia