gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Sałatka ze schabowym i brzoskwinią



Minął weekend, a więc dla wielu z nas czas rodzinnych spotkań, zwłaszcza przy stole. Często zdarza się, że zostają nam różne resztki ze wspólnych obiadów lub kolacji. Mi również zostały, dlatego za pomocą paru dodatków postanowiłam stworzyć z nich pyszną śniadaniową sałatkę.


Składniki:


210 g schabu duszonego (ważonego przed obróbką)

122 g brzoskwini (u mnie z zalewy, dwie cząstki)

30 g selera naciowego (1 łodyga)

20 g białej części pora (kilka plasterków)

30 g majonezu (ok. 1 łyżki)

natka pietruszki


Wszystko pokroiłam drobno i wymieszałam. Nie dodaję żadnych przypraw, ponieważ mięso robię bardzo aromatyczne. Pewnie poświęcę mu też jeden post niebawem.

Wartości dla mojej porcji: ok. 590kcal


Białko: 49,6 g

Tłuszcze: 33,4 g

Węglowodany: 21,8 g


Zawartość węglowodanów śmiało można obniżyć poprzez użycie jednej tylko cząstki brzoskwiń. Niestety (lub "stety") mam taką przypadłość, że bardzo nie lubię zostawiać resztek w lodówce - połowy owocu, warzywa, kawałka sera, dwóch łyżek jogurtu... Bo z doświadczenia wiem, że zostawiona gramatura i tak później do niczego nie pasuje. Więc tak komponuje posiłek, by jak najwięcej resztek zmieścić i jak najmniej produktu wyrzucić.


9 wyświetlenia