gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Sałatka z brokułem i pieczona ciecierzycą



Składniki na sałatkę:


417 g pieczarek

303 g brokułu (różyczki z 1 brokuła)

297 g jajek M (6 sztuk)

97 g jogurtu naturalnego 0%

71 g sera feta półłustego

czosnek


Pieczarki pokroiłam w plasterki i ugotowałam w wodzie z octem i solą - na smak dodawałam ocet i sol. Ma być lekko kwaśne i troszkę słone. Gotowałam kilka minut, odcedziłam. Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam w słonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowałam go). Jajka ugotowałam na twardo. Fetę wymieszałam z czosnkiem i jogurtem tworząc sos. Wszystkie składniki sałatki połączyłam ze sobą i wymieszałam z sosem.


Ciecierzycę robiłam z przepisu Kingi Paruzel.


400g ciecierzycy opłukałam, osuszyłam i wstawiłam do pieca na 200 stopni, na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ją i wymieszałam z przyprawami: troszkę oleju i curry u mnie. I wrzuciłam znów do pieca na kolejne 15 minut. Podawałam od razu gorącą.


Na moim talerzu znalazło się 305 g sałatki i 144 g ciecierzycy.


Całość: 388 kcal


Białko: 30,6 g

Tłuszcze: 15,3 g Węglowodany 30,7 g:

11 wyświetlenia