gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Pizza!



Nie będę Wam opowiadała, że to jest jakiś super oryginalny przepis. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, kuchnią, pochodzeniem potraw i składników ten wie, że pizza ze zdjęcia nie ma nic wspólnego z oryginalną pizzą. No, może poza ogólną koncepcją - wytrawny placek drożdżowy z dodatkami.

Nie będę też Wam wmawiała, że to jest nie wiadomo jakie "fit" - ciasto z fasoli, "pizza" z kalafiora czy co tam jeszcze. Nie. Ale powiem Wam, że można się tym najeść, serio. I to solidnie.

Jak wszystko, zależy oczywiście od ilości kalorii jaką spożywamy i rozkładu makroelementów. 100 gram tej pizzy to około 160 kcal. Dużo - nie dużo? Zależy, na ile mamy skurczony żołądek, ile pokarmu potrzebujemy by poczuć sytość. Dla mnie to był idealny niedzielny obiad, który rozpoczął u nas w domu urlop mojego Męża. Jeśli macie do wyboru - zaplanować kupienie pizzy a zrobienie samodzielnie - serio - róbcie sami, nawet z resztek. U mnie na pizzy naprawdę znalazły się resztki - mięsa, owoców, sosu pomidorowego, sera...


Ciasto na pizzę:


niecałe 500 g mąki pszennej - u mnie jakoś 460 g (zwykłej "Basi")

9-10 g świeżych drożdży

3 g soli

3 g cukru

200 ml letniej wody

20 ml oleju rzepakowego


Drożdże mieszamy z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodajemy letniej wody. W misie miksera mieszamy mąkę z solą. Dolewamy do niej wodę i hakiem wyrabiamy do połączenia mąki z wodą. Następnie dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze chwilę i przechodzimy na ręczne ugniatanie. Ciasto musi łatwo odchodzić od dłoni, być elastyczne. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 min. Po tym czasie możemy wałkować placki. Ja swoją upiekłam w jednym kawałku na papierze do pieczenia położonym na blasze piekarnikowej. Do ciasta można dodać na przykład ulubione zioła.


Na mojej pizzy znajdziemy:


371 g piersi z kurczaka (2 sztuki) - drobno pokrojonych i uduszonych w wodzie, przyprawione curry

500 g pieczarek - drobno posiekanych i odparowanych na patelni z odrobiną soli i pieprzu

164 g ananasa z puszki (jakieś pół puszki)

12 plastrów sera żółtego (podlaski, Światowid)

trochę ketchupu


Całość mojej pizzy na 100g to 162 kcal.


Białko: 10,8 g

Tłuszcze: 4,8 g Węglowodany: 19,4 g


Jak już mówiłam, nawet pizzę na redukcji można zjeść spokojnie. Byle z głową,


Zapomniałam dodać najważniejszego! Pizzę pieczemy w zależności od piekarnika i od wielkości. Gdy robię małe pizze na ok. 24cm i ciasto jest cienkie - piekę około 7 minut. W niedzielę, gdy piekłam na dużej blasze nieco grubsze ciasto - piekłam 10-13 minut. Za każdym razem w 200 stopniach.


12 wyświetlenia