gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Owsiana granola z miodem i żurawiną


Kto z nas nie uwielbia słodkiej, chrupiącej granoli? Z orzechami, z czekoladą, z dodatkami.. Mniam! Do jogurtu, do serka, do owoców.. Niestety, kupić dobrą granolę jest trudno, aczkolwiek nie mówię, że się nie da. Ale te dobre granole, najczęściej są dość drogie.


Ja proponuję Wam dzisiaj, abyście zrobili ją samodzielnie w domu. Czas przygotowania? Około 15 minut, plus chłodzenie.


Koszt? Zależy od użytych dodatków tak naprawdę. Pokażę Wam moją dzisiejszą granolę: owsianą, z miodem i żurawiną.


Taką granolę przechowywać będę w zamkniętym pudełku w lodówce.


Składniki:


150 g płatków owsianych

76 g otrąb pszennych

55 g siemienia lnianego w ziarnach

82 g żurawiny suszonej, słodzonej

71 g miodu płynnego


Płatki, otręby, siemię lniane mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy na papier do pieczenia, na blachę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i prażymy około 10 minut. Ma zacząć ładnie, orzechowo pachnieć i przybrać złoty kolor.

Wyciągamy z piekarnika, przesypujemy do miseczki, dodajemy żurawinę, mieszamy. Na koniec miód. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki, na papierze. Wkładamy do lodówki i chłodzimy tak długo, aż będzie twarda. Na samym końcu kruszymy i wrzucamy do słoiczka.


Wartości odżywcze podaję na porcję 30 g:


30 g granoli ma 111 kcal


Białko: 2,9 g

Tłuszcze: 2,8 g

Węglowodany: 18 g

16 wyświetlenia