gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Kurczak z ziemniakami i kalafiorem



Składniki:


228 g ziemniaków ugotowanych

237 g kalafiora ugotowanego

100 g kotleta z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej


Do kalafiora polecam dodać szczyptę curry! Nadaje wyjątkowego posmaku, który uwielbiam. Wyjątkowo wartość kaloryczną podaję zupełnie orientacyjnie, ponieważ nie ważyłam surowego mięsa, nie wiem ile jajka mięso przyjęło, ile bułki, ile tłuszczu (aczkolwiek nie smażyłam na głębokim tłuszczu, to na pewno). Ale jakby nie patrzeć, wartość kaloryczną nabija tu tak naprawdę mięso, ponieważ kalafior ma śladowe ilości kalorii, ziemniaki nie są bombą kaloryczną. Wszystko zależy od proporcji warzyw do mięsa w takim obiedzie. Nawet na diecie redukcyjnej można pysznie, tradycyjnie pojeść. I nie martwić się obiadem u rodziców czy na weselu.


Podaję wartości orientacyjne:


Całość: 500 kcal


Białko: 33,3 g

Tłuszcze: 13,1 g Węglowodany: 55 g

6 wyświetlenia