gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Kurczak w sosie szpinakowym z gorgonzolą


To było tak pyszne, że aż trudno to opisać!

Soczysty kurczak, chrupiący boczek, czosnkowo-serowo-szpinakowy sos!

Wracam do tego dania co jakiś czas, jeszcze się tym nie najadłam. Serdecznie polecam nawet tym, którzy nie lubią szpinaku. Ja myślałam, że nie lubię. W żadnej formie mi nie smakował. A w tym wydaniu... zakochałam się w nim!


Przepis pochodzi z Kwestii Smaku -> Kurczak ze szpinakiem <- kliknij po sposób wykonania.


Składniki:


1 kg filetu z piersi kurczaka

250 g boczku parzonego w plastrach

200 g szpinaku mrożonego

160 g śmietanki 30%

80 g sera gorgonzola (łagodny)

23 g masła

20 g oleju/oliwy


Wartości kaloryczne będą orientacyjne, bo wiadomo, że to wszystko "zależy od" - od tego ile sosu damy, jak wielkie mamy piersi z kurczaka.


Na moim talerzu znalazło się 51 g makaronu (ważonego przed ugotowaniem), jedna pierś z kurczaka i sosu tyle, by polać mięso. Na wadze wyszło 300 g dania (ważonego bez makaronu).


Wartości dla 1 piersi z sosem (ok. 300g): 511 kcal

Makaron: 173 kcal


Całość: 684 kcal


Białko: 52,2 g

Tłuszcze: 36,4 g Węglowodany: 31,9 g

6 wyświetlenia