gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Jajko na sałatce z awokado



Zapraszam na śniadanie typowo białkowo - tłuszczowe: jajko w koszulce na sałatce z awokado i pomidora.


Składniki:


125 g jajka

204 g pomidora

60 g awokado

16 g szczypiorku


Pomidora, awokado, szczypiorek - drobno pokroić i wymieszać, odstawić. Można troszkę posolić, dodać pieprzu.

Gotujemy w małym naczyniu wodę, tak całkiem sporo. Solimy ją. Kiedy zagotuje się, zmniejszamy trochę ogień, rozbijamy jajko do szklanki i delikatnie wrzucamy do wody. Nie jest to łatwe, trzeba dojść do wprawy, ale warto poćwiczyć.

Po kilku sekundach wyciągamy jajko, delikatnie, durszlakiem, z wody. Każde jajko gotujemy osobno.


Całość: 320 kcal


Białko: 19,4 g

Tłuszcze: 21,8 g

Węglowodany: 14,1 g

17 wyświetlenia