gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Jajecznica z płynnym żółtkiem



Celowo nie nazwałam tego szakszuką, ponieważ to nie jest szakszuka, a ja lubię precyzyjność w nazywaniu potraw, aby nikogo nie wprowadzić w błąd.

Czasem lubię zjeść jajecznicę inaczej. Czy jajko zawsze musi być dokładnie rozmieszane? Przecież płynne żółtko jest taaaaakie pyszne.

Wystarczy tylko warzywa podsmażyć do miękkości, wbić jajka, bardzo delikatnie wymieszać tylko białko, starając się nie ruszyć żółtka. Powoli, na małym ogniu, nieśpiesznie. A potem wystarczy to tylko (albo "aż") ostrożnie przełożyć na talerz.


Składniki:


40 g cebuli ( 1 średnia sztuka)

216 g jajka (4 sztuki)

119 g pomidor (1 średnia sztuka)


Pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i dusimy. Gdy zmiękną, dodajemy jajka w sposób opisany powyżej.

Całość: 337 kcal


Białko: 28,8 g

Tłuszcze: 21,2 g

Węglowodany: 8,8 g


Dla chętnych: w płynnym żółtku można maczać grzanki... Tak tylko podpowiadam.

15 wyświetlenia