gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Grochówka z kiszoną kapustą



Pozostając trochę w temacie kiszonej kapusty, gdy zostanie jej Wam trochę po poprzednim obiedzie, warto przygotować grochówkę z kiszoną kapustą.

Przepis na grochówkę dowolnie modyfikuję, w zależności od mięsa, jakie uda mi się dostać (lub kiełbasy). Ale zasada jest jedna: musi być w niej gotowana z przyprawami kiszona kapusta i przetarty groch.


Składniki:


2l wody

600 g ziemniaków

380 g kiełbasy polskiej surowej

237 g grochu suchego

200 g boczku wędzonego


Groch należy na noc namoczyć w wodzie. Rano można ugotować groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Na patelni podsmażamy kiełbasę i boczek. Blendujemy wywar grochowy, lub przecieramy go przez sitko. Dodajemy do niego podsmażoną kiełbasę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Niczym nie zabielamy ani nie zaciągamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,. dużą ilością majeranku. Podajemy z kapustą kiszoną ugotowaną z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.


Porcja z zdjęcia: 616 g zupy i 200 g kapusty kiszonej - 611 kcal


100 g zupy ma ok. 83-85 kcal


Białko: 4,2 g Tłuszcze: 4,4 g

Węglowodany: 7,3 g


7 wyświetlenia