gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Dorsz w mące z kapustą kiszoną



Dzisiaj przedstawiam jeden z moich ulubionych obiadów. Filety z dorsza w panierce z mąki pszennej, oprószone solą i pieprzem, podane z ziemniakami z koperkiem i kiszoną kapustą.


Składniki:


158 g filetu z dorsza atlantyckiego

200 g ziemniaków

10 g oleju rzepakowego

150 g kiszonej kapusty.


Wykonanie:


Przyprawiamy dorsza. W naczyniu o małym dnie rozgrzewamy delikatnie olej. Przyprawioną rybę oprószamy mąką, otrzepujemy z nadmiaru. Na niewielkim ogniu powoli smażymy ryby, obracając co jakiś czas, aż nabierze złotego koloru. Pamiętajcie, że dorsza nie smażymy długo, ponieważ zrobi się twardy i gumowy. To raczej będzie szybkie smażenie, jak z filetem z kurczaka.

Kapustę wyłożyłam na talerz prosto z pudełka. Moja ulubiona kapusta, to ta z wiaderka z Lidla. Czasem też kupuję w Lewiatanie, natomiast nie wiem, czy wszędzie Lewiatan ma tego samego dostawcę kapusty.

Ziemniaki ugotowałam tradycyjnie, w wodzie.


Razem: 417 kcal


Do bilansu kalorycznego nie wrzuciłam mąki, ponieważ użyłam jej tak naprawdę śladową ilość, ciężko nawet zważyć, ile mogłoby jej być.


Białko: 30,4 g Tłuszcze: 15,2 g Węglowodany: 40 g

6 wyświetlenia