gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Budyń jaglany na mleku kokosowym z musem truskawkowym



Jeden z moich ukochanych deserów! Najlepiej smakuje, gdy do musu użyjemy świeżych letnich truskawek.


Składniki:


213 g truskawek

200 ml wody

100 g kaszy jaglanej

16 g cukru wanilinowego

200 ml mleka kokosowego light (Freshona)

37 g galaretki o smaku cytrynowym (Castello)


Truskawki zmiksowałam. Osobno w naczyniu przygotowałam galaretkę z 400 ml wody. Gdy była chłodna, połączyłam ją z truskawkami i odstawiłam. Przygotowałam kaszę jaglaną: (wiem, że są różne szkoły przygotowywania kaszy. Ja swojej nigdy nie płuczę, nie przelewam wrzątkiem, nigdy nie jest gorzka. Kupuję ją w Lidlu, być może ma tu znaczenie dostawca kaszy, nie wiem. Nigdy nie zdarzyło mi się, w każdym razie, że kasza była gorzka.) wsypałam do garnuszka, dodałam mleko kokosowe i cukier. Gotowałam, aż kasza wchłonęła całe mleko. Gdy była twardawa, dodawałam po troszkę mleka 0.5% i gotowałam dalej. Łącznie dodałam jakieś 100ml mleka.

Gdy wszystko było gotowe, kaszę również zmiksowałam. Dodałam na spód naczynia. Na górę wylałam truskawki, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień było pięknie związane, można było jeść!


Całość: 822 kcal


Białko: 19,9 g

Tłuszcze: 31,3 g

Węglowodany: 116,4

0 wyświetlenia