gotowanie, czysta micha

©2019 by Pyszne poranki. Proudly created with Wix.com

  • Natalia Wawrzyniak

Łosoś z karmelizowanymi marchewkami


Składniki:

200 g filetu z łososia

10 g oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

5 g słodkiej papryki

sok z cytryny

kilka plasterków cytryny

200 g marchewek

kilka różyczek brokuła

23 g miodu

10 g majonezu

63 g jogurtu naturalnego

pęczek koperku

sól, pieprz

papier do pieczenia


Wykonanie:


Z oliwy, odrobiny soku z cytryny, szczypty koperku, czosnku, papryki, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę i nacieramy mięso. Brokuły blanszujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papier do pieczenia zwijamy w kulkę, dobrze moczymy w wodzie, odciskamy i delikatnie układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Układamy na nim łososia i polewamy marynatą. Dookoła układamy blanszowanego brokuła. Całość delikatnie zamykamy w sakiewkę i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.


Na patelnię wlewamy 250 ml wody, gotujemy, wrzucamy marchewki i chwilkę dusimy pod przykryciem. Gdy odparuje połowa wody, dodajemy płynny miód rozrobiony w soku z cytryny. Zdejmujemy pokrywkę i karmelizujemy pilnując, by cukier się nie przypalił.


Z jogurtu, majonezu i koperku przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą.


Gdy łosoś się upiecze delikatnie wyciągamy sakiewkę z naczynia i rozwijamy, dodajemy marchewki i polewamy je pozostałym na patelni gęstym sosem miodowo cytrynowym.

Podajemy z sosem koperkowym.


Przepis inspirowany przepisem Kingi Paruzel.


Całość: 748 kcal


Białka: 45,8 g

Tłuszcze: 47,1 g

Węglowodany: 39,1 g

9 wyświetlenia